Eritrosit ve Trombosit Nedir? Neden Lazım?

İyi de kanımızı neler oluşturur diye soracak olursak görselde de görebileceğimiz gibi %55 ‘ i Plazma %1’i Trombositler ,%3’ü Lokositler ve %42’sini Eritrositler oluşturuyor. Bazı Kan Lazım App çağrılarında ismini duyduğumuz bu Trombosit ve Eritrositler nedir peki ?

Eritrosit ve Trombosit görüntü

Trombosit Nedir?

Kanın en küçük parçasıdır ve kanın pıhtılaşması onun sayesinde olur. Trombositler, 1-3 mikron arasında mikroskop altında parlak mavi gözükürler. Kanın milimetreküpünde, 150 bin-400 bin arasında bulunurlar. Trombosit azlığı kanama riskini arttırır bu nedenle çok önemlidirler ve lösemi hastaları trombosit üretemezler.

Trombosit nedir? Ne işe yarar?

Trombosit elde yöntemleri nelerdir?

Bir tanesi bir ünite taze kandan 6 saat içinde santrifüj yöntemiyle ayrılması ile 1 ünite trombosit süspansiyonu elde edilir. Diğer yöntem ise aferez cihazı ile 1- 1,5 saatlik bir işlemle elde edilen ürün taze tam kandan ayrıştırılan 6-8 ünite trombosit süspansiyonuna eşittir. Elde edilen trombosit süspansiyonları oda ısısında 5 gün saklanabilir.

Trombosit Bağışı Prosedürü Nedir?

Trombosit vericisi ile alıcının aynı kan grubundan olması tercih edilen bir durum olmakla birlikte acil durumlarda farklı kan grubuna ait trombosit toplanabilir. Toplanan trombosit ürününe eritrosit karışmadıkça  “cross match” yapılması gerekmez.

Trombosit bağışı sırasında aferez cihazı ile gönüllünün bir kolundan kan alınır, içindeki trombositler ayrılarak diğer koldan gönüllüye geri verilir. Yani kişinin kan miktarında herhangi bir azalmaya neden olmaz. Vericinin trombosit sayısı yaklaşık 3-4 gün içinde eski seviyesine ulaşır. Aynı verici en erken 48 saat sonra tekrar trombosit bağışcısı olabilir. Bir verici en fazla haftada 2 ve yılda 24 kere trombosit vericisi olabilir.

Tromboferez işlemi için gerekli setler steril ve tek kullanımlıktır. Her verici için yeni bir set açılır ve kullanılan set tıbbi atık olarak imha edilir.

Trombosit bağışı. Kanında Hayat Var NAKLEN YAYIN

Trombosit Bağışında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Trombosit vericisi için işlemden önce kan bağışı için gerekli kuralların tamamı geçerlidir. Özel olarak aspirin ve aspirin benzeri ilaçlar işlemden en az 48 saat önce kesilmelidir. Kan bağışından farklı olarak süresi yaklaşık 1,5 saate yakın sürer ve vericiye hiçbir zararı yoktur.

Trombosit vericisinin 18-60 yaş aralığında ve 50 kg üzerinde olması gerekir. Ayrıca hemoglobin değerinin 13 gr/dl ve üzerinde trombosit sayısının ise 150 binin üzerinde olması gereklidir.

İyi de Kan Lazım App’den TROMBOSİT Çağrısı Geldiğinde Uygulanacak İşlemler Neler?

Kan Lazım App ile Trombosit çağrısı geldiği anda çağrı detaylarına basarak hayat kurtarmanın ilk aşamasını gerçekleştirmiş bulunmaktasınız. Detaylarda acil bir durum söz konusu ise ve sizin kan grubunuz olmasa dahi gidip trombosit verebilirsiniz ki bu detaylarda mutlaka size belirtilir. Eğer Acil bir durum söz konusu değil ise aynı kan grubunda olmanız tercih edilir daha yine detaylardaki numaradan ulaşarak veya yol tarifi alarak ulaşabilirsiniz.

ERİTROSİT Nedir?

Eritrositler içerdikleri hemoglobin maddesi ile kana rengini veren, akciğerler ile dokular arasında oksijen ve karbondioksit alışverişini sağlayan hücrelerdir. Eritrositler kırmızı kemik iliğinde üretilirler, ortalama ömürleri 120 gündür. Bu süre sonunda dalakta parçalanırlar. İnsan vücudunda sürekli bir eritrosit yapım ve yıkımı söz konusudur.
Eritrosit süspansiyonları içerdiği koruyucu solüsyona göre +4 C’de 35-42 gün muhafaza edilebilirler.Kan kayıplarında eksilen kanın karşılanması amacıyla eritrosit süspansiyonları kullanılır. Eritrosit süspansiyonu kanın ayrıştırılması ile elde edilir. Torbaya alınan kanın santrifüjü ile eritrosit hücreleri ve plazma ayrı torbalara alınır. Böylece bir kan bağışından iki ayrı komponent elde edilmiş olur.

Kullanım amacına göre farklı şekillerde hazırlanmış eritrosit süspansiyonları vardır:

  • Lökositten arındırılmış eritrosit süspansiyonları
  • Lökositten fakir eritrosit süspansiyonları
  • Yıkanmış eritrosit süspansiyonları
  • Dondurulmuş eritrosit süspansiyonları
Eritrosit nedir? Ne işe yarar?

İyi de Kan Lazım App’den ERİTROSİT Çağrısı Geldiğinde Uygulanacak İşlemler Neler?

Kan Lazım App ile Eritrosit çağrısı geldiği anda çağrı detaylarına basarak hayat kurtarmanın ilk aşamasını gerçekleştirmiş bulunmaktasınız. Yapmanız gereken tek şey Tam Kan verim işlemleri yani bildiğimiz klasik kan vermek. Geri kalan santrifüj işlemlerini ise hastaneye bırakıp hayat kurtarmanın ve duyarlı davranmanın verdiği doyumla ve tabiki kazandığımız kan puanlari ile Kan Lazım App‘den gelen diğer çağrıları bekliyoruz :).